Chip ja Dan Heathiltä keinoja onnistuneeseen muutokseen

925 Designilla puhumme paljon tapojen voimasta ja siitä miten tapoja on mahdollista muuttaa. Yksi lempikirjoistamme aiheesta on Chip ja Dan Heathin Switch – How to change things when change is hard.

Veljekset ovat pureutuneet muutoksen vaikeuden teemaan mukaillen psykologi Jonathan Haidtin “The Happiness Hypothesis” -kirjasta tuttua vertausta elefantista ja sen ratsastajasta. Ratsastaja on mielemme looginen, tiedostava puoli – se joka kykenee rationaaliseen ajatteluun. Elefantti taas on tunteellinen, vaistonvarainen puolemme. Elefantin selässä kulkeva ratsastaja pystyy ohjaamaan elefanttia aikansa, mutta mikäli elefantti ei halua mennä ratsastajan ohjaamaan suuntaan, pieni ratsastaja menettää kontrollin. Näin käy usein laihduttajien keskuudessa siinä vaiheessa kun heidän itsehillintänsä pettää. Mutta, kuten oikeitakin elefantteja, myös mieltämme pystyy ohjaamaan oikeaan osoitteeseen tasoittamalla sille tietä.

Kirjassa esitetään kolme keinoa, joiden avulla pystyt lisäämään onnistumisen todennäköisyyttä muutoksessa: direct the rider, motivate the elephant, shape the path.

Rationaalisen mielen heikkous on sen taipumus liikaan analyyttisyyteen ja pohdintaan. Niinpä sen ohjaamisessa on tärkeä olla täsmällinen tavoitteiden suhteen. Sen sijaan, että kehottaa jotakuta ”syömään terveellisesti”, tulisi määritellä mitä tämä tarkoittaa ja antaa selkeät ohjeet. Esimerkiksi näin: vaihda täysmaito rasvattomaan maitoon. Samalla päämäärän tulee olla selvä ja kirkkaana mielessä koko ajan – miksi haluan tätä.

Elefantin motivoimiseen puolestaan tarvitaan jotakin tunteisiin vetoavaa. Tässä toimii parhaiten tiedon konkretisoiminen aistein havainnoitavaksi kokemukseksi. Tätä keinoa käytetään monesti mm. käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa. Kun sovelluskehittäjät näkevät omin silmin käyttäjiensä tuskan yrittäessään suorittaa tehtäviä käyttöliittymässä, kehittäjät havahtuvat tilanteen vakavuuteen ja alkavat keksiä uusia ratkaisuja käyttäjän ongelmiin.

Elefanttiamme estää tarttumasta toimeen usein myös tehtävän näennäinen suuruus. Aloittaminen on vaikeampaa kuin itse tekeminen. Homman pilkkominen pienemmiksi palasiksi helpottaa ensimmäisen askeleen ottamista. Esimerkiksi ylitsepääsemättömältä tuntuva siivousurakka ei pian tunnukaan niin suurelta, kun päättää tehdä ensin vain 5 minuuttia. Viiden minuutin jälkeen on paljon helpompi jatkaa, ja vaikeampi lopettaa.

Merkittävää muutoksen onnistumiselle on myös se, että ihminen alkaa kiinnittää huomiotaan omaan potentiaaliinsa muuttua ja näkee itsensä sellaisena ihmisenä joka haluaa olla. Oma asennoituminen on avain jatkuvaan kehittymiseen.

Lopuksi kirjassa puhutaan polun luomisesta, tai “tien tasoittamisesta”. Kun tavoitteet ovat selvät, ja motivaatio kohdallaan, kannattaa vielä varmistaa, että muutoksen aikaansaaminen kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Yksi konkreettinen keino on muokata ympärisöä uutta käyttäytymistä tukevaksi. Jos esimerkiksi haluat, että kaikki ovat ajoissa palaverissasi, älä päästä ketään ovesta sisään palaverin alettua. Tai jos aiot mennä töiden jälkeen urheilemaan, pakkaa salikassi valmiiksi ja ota se mukaan töihin.

Pysyvä muutos tapahtuu toistuvien tekojen kautta, ja pienten tekojen muuttaminen arjen tavoiksi säästää energiaa. Uusien tapojen synnyttämiseksi on hyvä asettaa triggereitä, eräänlaisia ärsykkeitä, jotka laukaisevat tietyn toiminnan. Jos esimerkiksi haluat työpäivän aikana jaloitella säännöllisesti, sovi itsesi kanssa, että joka kerta kun vastaat puhelimeen, nouset hetkeksi kävelemään.

Viimeisenä asiana muistutetaan, että ihminen on laumaeläin, ja että muutos on helpompaa kun siihen sitoudutaan porukalla. Ryhmäpaine pitää huolen siitä, että jokainen kantaa oman vastuunsa muutoksessa. Toisaalta myös onnistumisista voidaan iloita yhdessä.

Essi

Essi on yksi 925 Designin Työelämämuotoilijoista. Essillä on pitkä tausta työvälineiden konseptoinnissa ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun ohjaamisessa. Asiakastyössä Essi romuttaa vanhoja asenteita ja uskomuksia sekä paketoi uusia työtapoja helposti omaksuttavaan muotoon.

Avainsanat: ,

Yksi kommentti kirjoitukseen “Chip ja Dan Heathiltä keinoja onnistuneeseen muutokseen

  1. Kirjoitan tämän kommentin ihan yksityishenkilönä, vaikka asia koskee työelämää. Olen kunnan palveluksessa ja tiedän etteivät teidän konstit vielä aikoihin pääse ujuttautumaan kunnallisen työelämän luunkoviin työkäytäntöihin. Surettaa ja ottaa päähän kun luovat ja pirtsakat nuoret muuttuvat vähän kerrassaan happamiksi kyynikoiksi törmäiltyään kuntatyönantajan asettelemiin reunaehtoihin ja pikkumaisiin säädöksiin. On monennäköistä valvontaa, kontrollointia, täytettävää lomaketta ja seurantaraporttia. Itse työ maistuu ja siihen on ihan oman porukan kesken lödetty parannusehdotuksia ja monenlaista sujuvoittavaa uudistusta. Ne vaan kilpistyvät johonkin kasvottomaan tahoon, joka ei halua luopua tsaarinaikaisesta hallintoalamaisajattelusta. Yksityisellä puolella voi saada varmasti ketterämmin muutoksia aikaan. Kuntapuolella tarvitaan todellista kansalaistottelemattomuutta ja siviilirohkeutta, mikäli käytäntöjä halutaan muuttaa. Olisiko mahdollista saada valaistusta hiukan myös tänne suuntaan. Onko olemassa koulutusta myös kunnallishallinnon esimiehille ja keskitason johdolle? Miten voidaan saada aikaan mielekäs työnjako, niin että suorittava, avustava ja johtoporras saadaan keskustelemaan keskenään ja kyseenalaistamaan vanhat hankalaksi koetut käytännöt? Hyvää alkavaa vuotta toivoo Susanna A.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *