Charles Duhigg tapojen syntyä tutkimassa

Kirjassaan ”The Power of Habit” Charles Duhigg tutkii tapojen syntymisen taustaa. Miksi tavat syntyvät? Miksi huonoista tavoista on niin vaikea päästä eroon? Voisiko tapojen kautta saada aikaan muutosta omassa elämässään ja työpaikallaan?

Duhiggin mielestä tapojen ymmärtäminen on avain muutokseen.

Ajatus on suoraviivainen. Tavat muodostavat luupin: ärsyke -> rutiini -> palkkio. Eli koemme fyysisen tai henkisen ärsykkeen. Tai tulemme johonkin paikkaan. Toimimme aina samalla tavalla, koska saamme toiminnasta palkinnon.

Otetaan esimerkki. Kokouksessa minulla on valtava tarve hipelöidä (äly)puhelintani. Palkkio, jonka siitä saan on mielenrauha siitä, että tiedän, mitä muualla tapahtuu. Ongelma on, että en ole läsnä kokouksessa.

Miten saisin saman palkkion toisella tavalla? Ärsyke on kokous. Palkkio on mielenrauha. Kokeillaan taukoja usein ja aina minuutilleen kohdallaan. Saanko palkkion? Jos saan, toistetaan, kunnes tapa syntyy. Jos en, kokeillaan uutta.

Avain on saada sama palkkio eri rutiinilla.

Tähän voi uskoa tai olla uskomatta. Minulla toimii. Ja kokeilla kannattaa.

Pekka

925 Designin toimitusjohtajalla Pekalla on takanaan pari vuosikymmentä erilaisia liiketoiminnan, tuotekehityksen, innovaatiotoiminnan ja markkinoinnin johdon tehtäviä ympäri maailmaa. Pekan intohimo on merkityksen kirkastaminen ja parempi johtaminen.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *