Keskustele!

Ongelma: Yrityksissä on niin kova kiire, että aikaa hyville keskusteluille ei enää juurikaan ole. Palavereissa tehdään päätöksiä operatiivisista asioista, mutta perusasioista ei juurikaan keskustella, vaikka se saattaisi olla toiminnan kehittämisen näkökulmasta todella hyödyllistä.

Idea: Palaverien ja workshopien rinnalle tuodaan yksinkertainen konsepti: hyvä keskustelu. Palaveria suunniteltaessa mietitään tarkkaan, onko kyseessä ensisijaisesti päätöksentekoa vaativa asia vai tarve vaihtaa ajatuksia jonkin teeman tiimoilta. Palaverikutsuun merkitään selvästi, jos kyseessä on keskustelu perinteisen palaverin sijaan, ja asetetaan täten odotukset oikealle tasolle. Keskustelun lomassa voidaan tehdä yhteisiä linjauksia, mutta päätavoite ei ole päätöksenteko, vaan esimerkiksi toiminnan laadun parantaminen.

Kommentteja: Yhdessä yrityksessä kokeiltiin toisenlaista viikkopalaveria: 15 minuuttia käytetään juoksevien asioiden läpikäyntiin ja 30–45 minuuttia keskustellaan etukäteen sovitusta teemasta. Käytäntö osoittautui aiempaa viikkopalaveria innostavammaksi.

Sitaatteja tutkimuksesta:
”Kun kuulin, että vuorossa on hyvä keskustelu eikä mikään iänikuinen ideointisessio, tuntui ihanan vapauttavalta.”

Mutta myös:
”En kyllä ymmärtänyt lainkaan. Puhuttiin eikä päätetty mitään. Eikö palavereja pidetä siksi, että jotain päätetään. Hukkaan mennyttä aikaa, sanon minä!”

Julkaisemme joka viikko poimintoja Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion kirjoittamasta kirjasta Työkirja – Työelämän vallankumouksen perusteet. Osa poiminnoista on lyhennetty ja muokattu blogiin sopivammiksi.

925

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto. Tehtävämme on saada ihmiset ajattelemaan rohkeammin, toimimaan järkevämmin ja väsymään vähemmän. Taistelemme työpäivien pirstaleisuutta ja sekavuutta sekä jatkuvaa kiireen tunnetta vastaan.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *