Uusi työkulttuuri pykäläviidakkoon

Kansallista etätyöpäivää vietettiin viime kuussa ja usea yritys liputti sen puolesta näyttävästi – hehkutettiin etäpäivien ympäristövaikutuksia ja tehokkuutta. Edelleen kuitenkin monien mielestä etätyöpäivä on kätevä peitenimi omien asioiden hoidolle tai kevyelle ”lintsaamiselle”. Käsityksemme ”oikeasta” työnteosta pohjaa edelleen paljolti teollistumisen aikakauteen, jolloin työ oli konkreettista ja sen mittaaminen ja valvominen yksinkertaista. Vanha kunnon ”käske – korjaa – kontrolloi” – oppi on siis ollut pitkään voimissaan, ja toki työsopimuslaissakin todetaan, että työtä tehdään ”työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena”. On myös valtava määrä työtehtäviä, joissa työ nyt vain on tehtävä työpaikalla. Itse ainakin arvostan esim. hammaslääkärin fyysistä läsnäoloa virtuaalineuvojen sijaan.

Mutta entä kun työsuorite on paikasta ja/tai ajasta riippumatonta ajatustyötä? On vaikea suoraan mitata, miettiikö näyttöruutua tuijottava päällikkö projektinsa resurssitarvetta vai päivän ruokaostoksia. Läsnäoloa mitataan, vaikkei se vielä itsessään takaa mitään tuloksien määrästä tai laadusta. Palaverirumbassa ja sähköpostiorjuudessa elävä tietotyöläinen taas pohtii usein työnsä mielekkyyttä – päivä on täynnä pirstoutuneita palavereita, sähköposteja, raportteja, ”sälää”. Kotiin lähtiessä hän on nääntynyt ja stressaantunut, mutta kokeeko hän saaneensa mitään aikaiseksi?

Meillä Fondiassa työn tekemisen ajasta ja paikasta ei tehdä numeroa – kukin voi valita itselleen sopivan kombinaation, kunhan ykkösasia eli laadukas ja oikea-aikainen asiakastyö toteutuu. Työn mielekkyyttä on kasvatettu myös muilla keinoilla – palaverikäytäntöjä on kyseenalaistettu ja järkevöitetty. Sähköpostiähkyä on vähennetty instant messaging –viesteilyllä tai ihan vanhanaikaisella keskustelulla!

Ajatus joustosta on houkutteleva, mutta uusia toimintamalleja rakennettaessa on muistettava ottaa huomioon työlainsäädännön erilaiset velvoitteet. Työantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti – kuinka tämä toteutuu? Onko etä- ja e-työn periaatteet käsitelty yhteistoimintalain mukaisesti vuosittaisessa henkilöstösuunnitelmassa? Miten työajan noudattamista valvotaan, ettei työsuojelumääräyksiä rikota? Millaisia mahdollisia uusia toimintatapoja esimies joutuu kehittämään tulosten mittaamiseen, ja vastaavasti riittävän tuen antamiseen alaisilleen? Mitä jos työntekijä illalla kahvilassa läppäri edessään istuessaan kaataa kuuman kahvin päälleen – onko kyseessä työtapaturma? Miksi hän teki töitä illalla – oliko kyseessä ylityö? Aiheuttaako kotikonttorin puutteellinen ergonomia niskasärkyjä?

Moni on valmis heittämään hanskat tiskiin ja pysymään entisissä kankeissa mutta turvallisissa malleissa. Pitäkää tunkkinne, ei tästä mitään tule, vaikeaa on.

Vai tuleeko sittenkin? Jos pykäläntarkat juristit uskaltavat muuttaa omia työskentelytapojaan, niin ehkä myös muutkin?

Työtavat testissä –juttusarjan tarkoituksena on kertoa työelämän tavoista sekä niiden muuttamisen ihanuudesta ja vaikeudesta eri ihmisten näkökulmasta. Tule sinäkin mukaan Työtapatestaajaksi!

Pirjo Valtanen

Fondian lakimies Pirjo Valtasella on vuosien kokemus niin yritysjuristin kuin liiketoimintavastuullisen johtajan tehtävistä, joissa myös esimiehen rooli iloineen ja haasteineen on tullut tutuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *