Frank Martela antaa työkaluja tahdonvoiman kehittämiseen

Tahdonvoiman käyttöohje -kirjan ydinviesti tweet-mittaan tiivistettynä kuuluu: “Tahdonvoimasi on yksin heikko. Muokkaa siis asennetta ja ympäristöäsi, rakenna toimivia rutiineja. Tee tavoitteestasi se helpoin vaihtoehto.”

Filosofian tutkija ja kouluttaja Frank Martela on koonnut käytännönläheiseen opukseen 20 työkalua tahdonvoiman kehittämiseen. Laajaan viitteistöön pohjaten kirjassa esitellään myös sekä psykologiset perusteet tahdonvoiman toiminnalle, että runsaasti mielenkiintoisia otteita alan tutkimuksista.

Tahdonvoimamme vahvuus riippuu keskeisesti kahdesta tekijästä. Ensinnäkin, meillä tuntuu olevan lihaksen kaltainen itsekontrollin kyky, joka väsyy käytössä, mutta paranee harjoittelemalla. Lopen uupuneena ei ole energiaa vastustaa kiusauksia. Samalla kuitenkin oma asenteemme on ratkaiseva tekijä kyvyssämme kontrolloida itseämme – uskommeko itseemme ja luotammeko tahdonvoimaamme. Tahdonvoima on kykyä valita tietoisesti kahden halun väliltä, kun sisällämme vallitsee ristiriita.

Jos olemme tarpeeksi motivoituneita tekemään jotakin, emme juuri tarvitse tahdonvoimaa päämäärän saavuttamiseen. Toisaalta, toimintamme perustuu pitkälti rutiineihin, jotka eivät vaadi sen enempää motivaatiota kuin tahdonvoimaakaan. Esimerkiksi jokailtainen hampaidenpesu tapahtuu kuin itsestään. Myös ympäristö ohjaa vahvasti toimintaamme. Esimerkiksi päihderiippuvuuden hoidossa käytetään tätä seikkaa vahvasti hyväksi. Tahdonvoiman työkalujen avulla on tarkoitus auttaa meitä tekemään niitä asioita, jotka eivät itsessään vedä meitä puoleensa.

Muutoksen aikaansaamiseksi ja oman elämän haltuunottamiseksi Martela esittää kuusi askelta:

1. Aseta selkeä päämäärä, johon olet valmis sitoutumaan.
2. Suuntaa tahdonvoimasi ensin ympäristösi muokkaamiseen päämäärää tukevaksi.
3. Mieti, miten ympärilläsi olevat ihmiset tukevat sinua päämääräsi saavuttamisessa.
4. Tarkkaile tapojasi ja päivittäisiä rutiinejasi – miten ne edesauttavat tai haittaavat päämääräsi saavuttamista.
5. Kun päämäärä on suuri ja haastava, pilko se pienempiin, helpommin hallittaviin palasiin.
6. Ota ensimmäinen askel nyt heti – vain toimimalla muutut ja muutat maailmaa.

 Lue lisää Tahdonvoiman käyttöohje -blogista >> 

Essi

Essi on yksi 925 Designin Työelämämuotoilijoista. Essillä on pitkä tausta työvälineiden konseptoinnissa ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun ohjaamisessa. Asiakastyössä Essi romuttaa vanhoja asenteita ja uskomuksia sekä paketoi uusia työtapoja helposti omaksuttavaan muotoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *