Suunnittele oma kehityspolkusi

Ongelma: Ihmiset jättävät työuransa suunnittelun jonkun muun hoidettavaksi ja reagoivat eteen osuviin ehdotuksiin. Sen seurauksena yllättävän monet 925-hankkeen aikana haastatelluista ihmistä pitivät rooliaan liian ”kunnianhimottomana”, mutta eivät olleet tehneet mitään asian muuttamiseksi.

Idea: Valtaosa kehityskeskusteluista keskittyy siihen, mikä nykyisessä työssä on hyvää ja mikä huonoa. Tämän rinnalle olisi mahdollista luoda rohkeampi konsepti, jossa työntekijä kirjoittaisi esimerkiksi kolmen vuoden suunnitelmansa. Siihen sisältyisi myös uusien taitojen oppiminen. Hyvä malli voisi olla esimerkiksi lauseiden täydentäminen:

Työni olisi paljon antoisampaa, jos…
Saisin paljon enemmän aikaan, jos…
Olisin paljon energisempi, jos…
Minulle olisi tärkeää, että…

Kommentteja: Havaintojemme mukaan yllä mainittu lauseiden täydentäminen toi esiin huomattavasti rohkeampia ja syvällisempiä ajatuksia. Ylipäänsä kokemukset tästä olivat erittäin hyvät ja ihmiset, sekä työnantajat että työntekijät, kokivat, että tämä toi jotain olennaista uutta perinteisten kehityskeskustelujen rinnalle.

Sitaatteja tutkimuksesta:
”Keskustelusta jäi hyvä olo ja sen jälkeen jopa hymyilytti. Niin se kai on, että itsestään puhuminen tekee silloin tällöin hyvää jokaiselle.”

”Puhuminen tuntui hyvältä ja loi tilanteeseen erilaista henkilökohtaista luottamuksen tunnetta, mitä en usein koe esimieheni seurassa. Kuitenkin, hyvin yllättävästi, kokemistani pettymyksistä kertominen toi tunteitani pintaan näkyvästikin, minkä koin hieman kiusalliseksi. Esimies suhtautui palautteeseeni asian vaatimalla vakavuudella ja keskustelimme siitä, miten asioita voisi muuttaa kohdallani. Näin jälkeenpäin ajateltuna tämä oli yksi parhaista keskusteluistani esimieheni kanssa, ja avoin luottamus teki varmasti suhteellemme hyvää.”

Julkaisemme joka viikko poimintoja Saku Tuomisen ja Pekka Pohjakallion kirjoittamasta kirjasta Työkirja – Työelämän vallankumouksen perusteet. Osa poiminnoista on lyhennetty ja muokattu blogiin sopivammiksi.

925

925 Design on paremman työelämän suunnittelutoimisto. Tehtävämme on saada ihmiset ajattelemaan rohkeammin, toimimaan järkevämmin ja väsymään vähemmän. Taistelemme työpäivien pirstaleisuutta ja sekavuutta sekä jatkuvaa kiireen tunnetta vastaan.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *