Stephen R. Coveylta harjoituksia henkilökohtaiseen kasvuun

Stephen R. Coveyn The 7 Habits of Highly Effective People on jo 8o-luvulla julkaistu teos, mutta edelleen superrelevantti ja konkreettinen perusopus. Suosittelen!

Kirjan suomenkielinen nimi ”Tie menestykseen” viittaa bisnesmaailmaan, mutta alaotsikko ”7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutoksen” kertoo jo enemmän. Kirjan oppeja voi soveltaa kaikkiin elämän tilanteisiin.

Jatkuvien muutosten epävarmuus luo helposti pelkoa ja ohjaa riskittömään elämään. Se ajaa keskittymään yksinomaan omiin asioihin, riippumattomuus itsetarkoituksena. Tosiasia kuitenkin on, että nykypäivänä ei yksin voi hallita kaikkea. Sen sijaan pitäisi hyödyntää omia vahvoja puoliaan ja kompensoitava heikkoja,  eli hyödyntää erilaisuutta ja muiden vahvuuksia. Kuitenkin, ensin pitää olla riippumaton ja seisoa terveesti omilla jaloillaan, jotta pystyisi aidosti arvostamaan ja vasta siten hyödyntämään erilaisuutta (olla siis keskinäisesti riippuvainen).  Coveyn mukaan suurimmat tilaisuudet ja saavutukset nykypäivänä tehdään, kun neuvokas ihminen toimii epäitsekkäästi toisia kunnioittaen ja  yhteistä etua tavoitellen.

Covey pureutuu kirjassaan todelliseen ongelman ytimeen. Tietoa meillä kaikilla on, mutta miten tieto siirretään käytäntöön? Todellista oppimista ei ole, jos oppii, muttei tee. Todellista tietämistä ei ole, jos vain tietää, muttei tee.  Epämukavaa, mutta totta. Muutos lähtee vain omia tekojaan muuttamalla: ottamalla vastuu omista teoistaan, selvittämällä omat arvot, uskomalla niihin ja priorisoimalla niiden perusteella. Yhteiseen win-win -tilanteeseen on tähdättävä vilpittömästi. Toista on kuunneltava aidosti ja erilaisia näkökulmmia yritettävä ymmärtää. Vuorovaikutusta ja synergiaa kannattaa aidosti hyödyntää. Jotta näin kävisi, on luovuttava tutusta ja asetuttava alttiiksi yhteiselle kehittelylle ja vuorovaikutukselle, jonka lopputulosta ei voi etukäteen tietää. Yleensä tuloksena on jotain mitä kukaan ei erikseen olisi voinut löytää.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: pidä huoli tärkeimmästä työkalustasi eli itsestäsi. Kuntoile, syö, lue, kehitä, hae erilaisia näkökulmia, ajattele, arvioi arvojasi – vähintään tunti päivässä. Arvosta ja kuuntele. Tee merkityksellisiä henkilökohtaisesti kiehtovia hankkeita, joista on apua myös muille.

Kirja sisältää paljon käytännön harjoituksia. Oikotietä ei ole. Näitä asioita täytyy vain kokeilla ja tehdä.

Mieti, milloin sinulla on hyvä hetki miettiä näitä asioita? Varaa aikaa kalenteristasi. Vai onko sinulla niin kiire, ettet ehdi hypätä pyörän selkään? Saati miettiä, raahaatko fillaria oikeaan suuntaan?

Mukavia lukuhetkiä loppusyksyyn!

Maarit

Maaritilla on pitkä kokemus liikkeenjohdon konsultoinnista, valmennuksesta ja erilaisista muutoshankkeista. Projekteissa hän auttaa asiakkaita kokeilemaan rohkeasti uudenlaisia tapoja elää arkea ja tarttumaan hetkeen ja tilaisuuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *