Peter Fuda määrittelee erinomaisten johtajien ominaisuuksia

Kuinka olla vaikuttava johtaja? Aiheesta on satoja kirjoja ja jokainen niistä tarjoaa erilaisia listoja ominaisuuksista ja piirteistä joita hyvällä johtajalla pitäisi olla. Tähän myös tutkija Peter Fuda törmäsi ja päätti lähteä taisteluun tätä vastaan.  Peter Fuda on alansa asiantuntija, ennen väitöskirjaansa hän oli vuosia jo kouluttanut eri johtoryhmiä omassa konsultointiyrityksessään sekä tällä hetkellä hän toimii dosenttina Australiassa, Macquarie Graduate School of Managementissa.

Kirjassaan Leadership Transformed. How Ordinary Managers Become Extraordinary Leaders tohtori Peter Fuda määrittelee seitsemän aluetta, joihin jokaisen hyvän johtajan pitäisi kiinnittää huomiota johtaessaan organisaatiota. (Jep, lisää listoja). Hän on nimennyt alueet kielikuvia käyttäen helposti muistettaviksi alueiksi: Tuli, lumipallo, pääkokki, valmentaja, naamio, elokuva ja maatuska nuket. Kirja koostuu eri johtajien kokemuksista ja heidän tarinoistaan organisaation muutoksen keskeltä. Kirjaa lukiessani huomasin itsestäni monia samoja piirteitä, joihin nämä tarinoiden päähenkilöt myös törmäsivät. Silmiä avaavaa.

Kielikuvat johtamisen alueista ovat mieleen jäävät ja toimivat. Kirja on erittäin helppo luettava ja sen lukaisee nopeasti läpi. Peter Fuda tarjoilee perinteisten johtajaominaisuuksien välissä kultajyviä jokaiselle mietittäväksi. Kirja on mielestäni hyvä kokonaisuus ihan meille ”taviksillekin” eikä vain johdolle. Pääviesti on, että muutos organisaatiossa useimmiten lähtee omasta itsestään. Kuulostaa melko tutulta.

Itselleni mieleen erityisesti jäivät seuraavat asiat:

Kaiken keskiössä on tuli, joka tarkoittaa johtajan henkilökohtaista motiivia. Sitä joka antaa energiaa päivittäiseen tekemiseen. Miksi johdat? Mitä tavoittelet? Mihin haluat organisaation johtaa?  Peter Fudan mukaan ilman tulta et pysty johtamaan. ”You need to find a fuel of your life to get energy.”

Elokuva-metafora taas tarkoittaa sitä kuinka meistä jokaisen pitäisi välillä astahtaa askel taaksepäin ja kelata pikakelauksella ”elokuvaamme” eteenpäin. Kelaamalla näemme, että mihin tarina johtaa, jos jatkamme samalla tavalla. Jos lopputulos ei miellytä, niin nyt on se hetki muuttaa ja ymmärtää, että itse ohjaamme omaa elokuvaamme.

Kirjasta löytyy paljon mielenkiintoisia tarinoista johtajista heidän omassa muutoksessaan. Organisaation muutos lähes aina vaatii johtajien henkilökohtaista muutosta. Tämä on hyvä muistaa ensi kerralla kun mietitään muutoksen läpivientiä.

Sari

Energian etsiminen toimistoista, innostuminen, kannustaminen ja ilo ovat Sarin sydäntä lähellä. Sari kartoittaa parhaillaan työelämän muutoksia Suomen rajojen ulkopuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *